Dziś chce poruszyć kwestie obecności soli w naszej diecie. Mówiąc o soli mamy na myśli sód który stanowi ok 40% jej objętości ,łatwo więc policzyć że w łyżeczce (5g) znajduje się ok 2000mg sodu (górna granica dobowego spożycia).
Zalecana dobowa dawka sodu wynosi 1500mg maleje jednak ona po przekroczeniu 50 roku życia (1400mg) i dalej po 65 (1300mg).
Niedobór sodu jest mało prawdopodobny (wyłączając choroby nerek, nadmierną potliwość lub stan po długotrwałym treningu) gdyż przetwarzana żywność posiada znaczne ilości soli która jest najtańszym konserwantem. Łatwiej jednak o nadmierne spożycie sodu, które może prowadzić np. do nadciśnienia i uszkodzenia nerek.
Odrobina chęci wystarczy do zrezygnowania z dosalania potraw i wyeliminowania z diety tych z definicji niezdrowych (chipsy solone itp).
Idealną alternatywą dla soli są zioła i przyprawy które wzbogacają smak potraw nie narażając nas na zbyt duże spożycie sodu.
Oto mój podstawowy zestaw przypraw którego z powodzeniem używam, dodatkowo przyśpieszają one metabolizm i wspomagają trawienie.
-oregano
-chilli
-imbir
-kumin
-kurkuma
-papryka
-mix ziół
-czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz